Küçük işletmelerin büyüme ve sürdürülebilirliği için doğru finansman seçimi yapmak oldukça önemlidir. Birçok finansman seçeneği arasından ihtiyacınızı belirledikten sonra tercihte bulunabilirsiniz. Öncelikle finanse etmek nedir sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Finanse etmek, bir projeyi ya da girişimi maddi kaynaklarla destekleme anlamına gelir. Bu destek farklı araçlarla sağlanabilir. Küçük işletme kurmak için finansal seçeneklerden destek almanız gerekebilir.
İş kurmak için finansman veren finansal kuruluşlar arasında Vakıf Katılım’ın önemli bir yeri bulunur. Devlet destekli hibe programları, işletmeniz için uygun finansman elde etmenizi sağlar. İşletmeler, büyüme hedeflerine ulaşmak için dış yatırımcılardan sermaye çekebilir ve ortaklık ilişkileri kurabilir.
GFT alacakları ile finansman konusu da küçük işletme sahiplerinin değerlendirebileceği seçeneklerdendir. Garantili fon transferi olarak adlandırılan GFT, mal ya da hizmet alan kuruluşların vadeli ödemelerini Vakıf Katılım garantisiyle yapmasını sağlarken mal ya da hizmet satan kuruluşun ise vadesi henüz gelmeden alacaklarını dijital şekilde transfer yapılabilmesine imkan tanır.
Küçük işletmeler için uygun finansman seçimi, başarılı bir büyüme için öneme sahiptir. İşletmenin finans kaynakları için bu seçenekler arasından doğru modeli bularak güçlü bir adım atabilirsiniz. Öncelikli olarak ihtiyaçlarınızı tam olarak belirlemeniz gerekir. Kısa vadeli nakit akışı mı, uzun vadeli yatırım mı gerektiği hesaplanmalıdır. Mevcut finansman seçeneklerinin riskleri değerlendirilmeli ve işletmenin risk toleransına uygun olan seçilmelidir. Her finansman seçeneğinin maliyetini titizlikle incelemeniz gerekir.
İş kurmak için banka finansmanı esnek ve uzun vadede işletmenize destek verir. Bu destek KOSGEB sistemi sayesinde kullanılabilir. İlgili sistem etkili iş birliği yaparak KOBİ'lerin gelişmesini sağlar. Verilen finansman destek geri ödemesiz teşvik sağlar. KOSGEB desteğinden; özel işletmeler, kamu işletmeleri veya karma işletmeler yararlanabilir. İşletmeye verilen destek 3 yıl süreyle geçerlidir. Verilen sürenin dolması halinde yeniden başvuru yapabilmek mümkündür. Vakıf Katılım KOSGEB ile iş birliği yaparak finansman erişimini kolaylaştırılır. KOBİ Destekli Finansman anlaşma koşullarını detaylı şekilde inceleyerek işletmeniz için uygunluğu hakkında fikir edinebilirsiniz.
Vakıf Katılım tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçileri ve firmaları desteklemek amacıyla Tarım Destek Finansman Paketi hazırlar. Paketin amacı sürdürülebilir bir gelecek inşa etmektir. Bu kapsamda üreticilerin sulama elektrik gibi maliyetlerini en aza indirmek hedeflenir. Çiftçiler, tarımsal projelere yönlendirilir. Malzeme ve ham madde alımı gibi ihtiyaçlar için vadeli finansman imkanı tanınır. İlgili finansman desteği için hasat dönemi baz alınır.
Küçük işletmelerin, başarılı şekilde büyüyebilmek ve sürdürülebilir olmayı sağlamak için doğru finansman seçeneklerini belirlemeleri gerekir. Bu noktada melek yatırımcı nasıl bulunur sorusuna cevap verebilirsiniz. Melek yatırımcı bulmak için girişimcilik etkinliklerine katılabilirsiniz. Melek yatırımcı toplantılarına iştirak edebilir ya da iş ağlarınızı kullanarak potansiyel yatırımcılarla iletişim kurabilirsiniz.
Finansman bulma amacıyla Finansal Kiralama yöntemi kullanılabilir. Bu sisteme hem taşınır hem de taşınmaz mallar dahil edilir. İlgili kiralama yönteminde mülkiyet bankada kalır. Belirli kurallar dahilinde bu hak kiracıya geçer. Vakıf Katılım finansman nakit akışınızı daha rahat yönetmenizi sağlar. Geri ödeme planınız ise daha uzun ve esnek şekilde yapılandırılır. Yasal işlem yapmaya yetkisi olan her türlü şahıs şirketleri kiracı olabilir.
Vakıf Katılım sağladığı desteği küçük işletmelerin ihtiyaçlarına göre şekillendirir. KOBİ’lerin etkinlikleri doğrultusunda gereksinim duyduğu gayrimenkul ve ticaret alımına yönelik finansman destek verir. Ticari durumunuza göre Vakıf Katılım e-Finansman ya da gayrinakdi finansman desteği alabilirsiniz.