Müşteri Ol
Hakkımızda
Günlük Yaşam

Kart Bilgilerinizi İnternet Dolandırıcılığından Nasıl Korursunuz?

15 Aralık 2023

Kart dolandırıcılığı: Dikkat edilmesi gereken noktalar

Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle bankacılık işlemlerinde istenmeyen dolandırıcılık olayları yaşanmaktadır. Bu konuda önemle dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıda sizin için derledik.

Bu makalede kart dolandırıcılığına karşı almanız gereken önlemleri bulabilirsiniz. Her işlemde önce güvenlik prensibi ile yola çıkan Vakıf Katılım’ın kart dolandırıcılığına dikkat çeken önerilerini inceleyerek hesaplarınızla ilgili gerekli önlemleri kolay biçimde alabilirsiniz.

Kart dolandırıcılığı yaşamamak adına, kart şifresi ve uygulama parolasını hiçbir yerde yazılı olarak bulundurmamanız gerekir. Özellikle bilgisayar, cep telefonu ve benzeri cihazlara açık şekilde yazmayınız. Şifrenizi girerken kimsenin görmediğinden emin olunuz.

İnternet şubesine girişlerde size özel giriş doğrulama kodunu banka personeli dahil kimseyle paylaşmayınız. Birçok bankacılık işlemlerinde mobil onay için size özel ileti gönderilmektedir. Gelen iletinin yaptığınız işleme ait olup olmadığını kontrol etmek oldukça önem arz eder.

Vakıf Katılım’dan iletildiğine emin olmadığınız linklere tıklamayınız. Farklı uygulamalara yönlendirilen işlemlerde güven endişesi hissettiğinizde işleme devam etmeden anında sonlandırınız. Kart ve banka hesabınızı düzenli şekilde kontrol ediniz.

Vakıf Katılım e-posta kanalıyla hiçbir şekilde ve hiçbir süreçte şifre işlemleri yaptırmamaktadır. En üst düzeyde güvenlik sağlamak amacıyla müşterilerin kişisel bilgilerini kesinlikle istememektedir.

Kredi kartı dolandırıcılığı

Kredi kartı dolandırıcılığı özellikle dijital ortamda alınabilecek birkaç önlemle etkili şekilde önlenebilir. Aşağıda sunduğumuz hususlara dikkat edildiğinde her zaman güvenli işlem uygulayabilirsiniz.

E-Posta kanalıyla veya başka bir ortamdaki web sayfa linklerine hiçbir konuda bilgi girişi yapmayınız. Kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi güvenmediğiniz ortamlarda kesinlikle paylaşmayınız. Birçok bankacılık işleminizi şubelerimize gitmeden Vakıf Katılım İnternet Şubesi üzerinden istediğiniz anda ve istediğiniz her yerden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı dolandırıcılığı yapanlar sahte e-posta mesajları ile sizinle iletişime geçebilirler. Mail ya da SMS yoluyla sizden kimlik bilgisi veya şifre isteyenlere itibar etmemeniz dijital güvenliğiniz için önemlidir. Vakıf Katılım, mail aracılığıyla müşterilerden bilgi istememektedir. Sadece bilgilendirme amaçlı e-posta göndermektedir.

Kredi kartı dolandırıcılığına karşı şifrelerinizi belirlerken aşağıdaki kuralları uygulayabilirsiniz:

  • Şifrenin 0 ile başlamamasına dikkat ediniz.
  • Şifre içerisinde 111*** gibi aynı 3 rakam yan yana olmamalıdır.
  • Şifrede 12345* gibi sıralı rakamlar tercih edilmemelidir.
  • Ardışık rakamlar ve 121212 gibi blok rakamlar da şifre için uygun değildir.
  • İlk 4 veya son 4 rakam doğum yılından oluşmamalıdır.
  • Müşteri numaranızın ilk ve son 6 hanesini içermemelidir.
  • T.C. kimlik numaranızı şifre olarak kullanmamalısınız.
  • Yeni bir şifre belirlemeniz gerektiğinde ise son 3 şifreden farklı olmasına dikkat etmelisiniz.

İnternet alışveriş dolandırıcılığı

İnternet alışveriş dolandırıcılığı yaşamamanız için bazı noktalara dikkat etmeniz önerilir. İnternet şube bilgilerinizi kolay erişilebilir ve başkalarının eline geçebilir şekilde bulundurmamanız son derece önemlidir. Özel bilgileri cep telefonu, bilgisayar, cüzdan veya yazılı olarak herhangi bir yerde saklamamanız tavsiye edilir.

İnternet alışveriş dolandırıcılığına karşı alışverişlerinizde antivirüs programı olan bilgisayarları tercih edebilirsiniz. Bu programları düzenli olarak güncelleyerek tüm işlemlerinizi daha güvenli yapabilirsiniz.

Web tarayıcılarınızı güncel tutarak güvenliğin daha fazla artmasını sağlayabilirsiniz. İnternet şubesi açıkken güvenmediğiniz ortamlarda bilgisayarınızın başından kısa süreli de olsa ayrılmamalısınız. Ayrılmanız gerektiğinde şifreli ekran koruyucu kullanabilirsiniz.

İnternet şube işlem limitlerinizi Vakıf Katılım dijital kanallarımızdan veya şubelerimizden düşürebilirsiniz. IP sınırlaması yaparak sadece belirlediğiniz IP adreslerinden giriş yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca dijital kanallarımızdan veya şubelerimizden hesap kısıtlaması yapabilirsiniz. İnternet şubenizdeki hesaplara sadece izleme yetkisi verebilir, parasal işlemlere kapatabilirsiniz.