Müşteri Ol
Hakkımızda
Yatırım

Halka Arz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

02 Şubat 2024

1. Halka arz nedir?

Belirli iş hacmiyle ilerleyen ve büyüme gösteren şirketlerin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli sermaye faktörü, gelecek hedefler için önem arz eder. Fonlama ve piyasa likiditesi riskini ortaya çıkarmamak için uyumsuzlukların giderilmesi yönünde sermaye değişiklikleri yapılabilir. Böylelikle likidite hedefleri tamamlanır, sermaye büyümesi doğru şekilde gerçekleştirilir. Halka arz ile finansman sağlanarak şirketlerin mali desteği oluşur. Yatırıcımlar halka arza dâhil edilerek borsadaki işlemlere göre hisselerden kâr elde etme imkânı ortaya çıkar.

Şirketlerin gelecek stratejilerine yönelik bir şekilde hisselerini yatırımcılar için açma işlemleri halka arz nedir sorusuna cevap niteliğindedir. Bulunan hisseleri belli paylarla satışa çıkaran şirketler, halka arz hisse çağrısı yaparak veya ilanda bulunarak yatırımcıları çağırıp talep toplayabilir. Halka arz süresi tamamlandıktan sonra hisseler borsada işlem görür.

Yatırımcılar bireysel kişilerden olabildiği gibi tüzel kişiler de hisse alımı gerçekleştirebilir. Şirketin oransal ve eşit dağıtım şekline göre yaptığı halka arz sürecinde hisselerin paylaşımı tamamlanır. Eşit dağıtımda her yatırımcıya eşit lot oranı düşerken; oransal dağıtımda konulan sermaye büyüklüğünde dağıtım oranı ortaya çıkar.

2. Halka arz hissesi nasıl alınır?

Halka arz edilecek hisseler için talep oluşturmak üzere bir yatırım hesabına sahip olmanız gerekir. Vakıf Katılım’ın güvenilir aracılığı ile yatırım hesabınızı hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Vakıf Katılım müşterisi olmak için görüntülü görüşme yöntemini tercih ederek işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.

Yatırım hesabı açtıktan sonra halka arza nasıl katılım sağlanır sorusuna yanıt aramaya başlayabilirsiniz. Hisselerini dağıtacak şirketlerin ilan tarihlerine dikkat etmek, halka arz takvimi üzerinden göz atmak ve talep toplama tarihine göre katılım sağlamak izlenmesi gereken diğer adımlardır. Aynı zamanda lotların dağıtım şekline bakarak yatırımcının kendi hedefine yönelik karar vermesi gerekir.

Daha büyük oranlarda yatırım için oransal dağıtım yapan şirketlerin halka arzı uygun görülebildiği gibi, yeni başlangıç yapmak isteyenlerin minimum oranda sermaye yatırması önerilir. Halka arz sonuçları takip edilerek sermaye durumu kontrol edilebilir.

3. Halka arz çeşitleri nelerdir?

Halka arz ne demek sorusunu cevaplarken iki farklı yöntemden söz etmek mümkündür. Halka arz, birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Birincil halka arzda şirketler menkul kıymetlerini ilk kez ihraç eder. İkincil halka arz ise şirket hisselerinin yeniden satışa sunulması işlemidir. Bu işlemde borsa içerisinde işlem gören hisselere ek olarak mevcut sermayedarlar tarafından ihraç gerçekleştirilir.

4. Halka arza nasıl katılım sağlanır?

Yatırım hesabı açan ve borsada yatırımlarını takip etmek isteyen herkes için halka arz ideal bir seçenek olur. Birikimini ve sermayesini değerlendirmek isteyen hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için yeni halka arz olacak hisseler ilgi odağındadır. Kazanç durumunda birçok avantajı da bulunan halka açılım sayesinde, şirket hisseleri uluslararası alanda da etki gösterebilir.

Halka arz talep ekranında lot adedi ve tutarı girilebilir. Borsadan satış durumunda ise hisse senedi kodu ile talep toplamaya katılım sağlanabilir. Katılım Endeksi, Borsa İstanbul tarafından oluşturulan bir endeks olup, Endekslerde yer alacak şirketleri belirleme çalışmalarında, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde yer alan Danışma Kurulu ile iş birliği yapılmakta ve Danışma Kurulu tarafından oluşturulan “Pay Senedi İhracı ve Alım-Satımı Standardı” (Standart) ile “Katılım Finans İlkelerine Uygun Faaliyet Gösteren Şirketlerin Belirlenmesinde Esas Alınacak Rehber” (Rehber) esas alınmaktadır.

Rehber, Standardın uygulamasına yönelik detayları içerecek şekilde Danışma Kurulu tarafından oluşturulmuştur. Bu kapsamda oluşturulan Katılım Endeksi ile birlikte yatırımcılar Katılım Finans İlkelerine uygun faaliyet gösteren şirketlere dair bilgi sahibi olmakta ve yatırımlarını bu çerçevede gerçekleştirebilmektedir.

5. Halka arz katılımının avantajları nelerdir?

Büyümekte olan ve sermayesini genişletmek isteyen şirketlerin ilanen duyurduğu halka arz, şirketler ve yatırımcılar yönünden bakıldığında birçok avantaj bulundurur. Halka arz yatırımcıya ne kazandırır konusunda hem bireysel hem de tüzel kişiler için borsada işlem görecek lotların alımıyla kazanç elde edilebilir. Aynı zamanda şirketteki hisselerin değeri artırılır ve şirketin geleceğe yönelik faaliyet alanı genişletilir. Yatırımların artmasının yanı sıra büyüme planları için sermaye oluşturulur. Güncel borçlar ödenerek finansal kurumlara güven unsuru artabilir. Likidite yükselir ve şirket bilinirliği artırılır. Yatırımcılar açısından özellikle yatırım çeşitliliği imkânı sunulur.


Vakıf Katılım Bankası A.Ş., Türkiye’de faaliyet gösteren bir katılım bankasıdır. Yayınladığı blog içeriklerindeki yorum ve tavsiyeler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi uygun değildir ve bu bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan bilgilere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Vakıf Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir, sorumlu tutulamaz.