Su, yaşamın özü, hayatın en vazgeçilmez parçasıdır. Dünyanın %97,5’u, insan vücudunun yaklaşık %70’i sudan oluşur. Peki hayatı borçlu olduğumuz suyu korumak ve su tasarrufu için neler yapmalıyız? 22 Mart Dünya Su Günü’nde su tasarrufu yapmanın yollarını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki bilgilere hemen göz atabilirsiniz.
Damlayan bir musluk bile tek başına yılda 10 bin litre suyun israf olmasına yol açabilir. Açık unutulan musluklar, kullanılmadığı için dökülen temizlik suları derken dünya genelinde boşa harcanan su miktarı, yılda milyon litrelere ulaşır. Oysa ev ve iş yerlerine akıllı musluklar takarak, hareket sensörlü armatürler kullanarak boşa akan suları engelleyebilir, suyu geleceğe taşıyabilirsiniz!
Günlük hayatta suyun gereksiz kullanımı da bir başka problem. Araç ve bahçe temizliğinde ne kadar fazla suyun boşa akıtıldığına hiç dikkat ettiniz mi? Bir kova suyun yeteceği işlemlerde kovalarca su harcanabilir. Kimi zaman hortumlar, bir kenarda unutulmuş halde boşa su akıtır. Oysa akan her bir damla, geleceğimizin kaybı. Bu nedenle araç ve bahçe temizliği esnasında suyu tasarruflu kullanmaya özen göstererek boşa harcanan su miktarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Kişisel temizlik rutinleri de suyun boşa harcandığı bir diğer alan. Duş alırken, diş fırçalarken, tıraş olurken ve diğer kişisel bakım işlemlerini yaparken suyun boşa aktığı, çoğu zaman fark edilmez bile. Peki bu işlemler esnasında bir yılda harcanan toplam su miktarının yıl boyunca dört kişilik bir aileye yetecek seviyede olduğunu biliyor musunuz? Kişisel temizlik rutinlerinizi yaparken suyu gereksiz yere akıtmaktan kaçınarak büyük ölçüde su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bulaşık ve çamaşır makineleri de suyun israf edildiği önemli yerler arasındadır. Makineleri tam kapasitede doldurmadan yapılan her yıkama, yeni yıkamaları beraberinde getirir. Bu da suyun verimsiz kullanılmasına yol açar. Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen dolana kadar çalıştırmamak, su tasarrufunun en etkili yollarından biridir.
Sızıntılar da su israfının temel sebepleri arasında bulunur. Dolayısıyla tek bir musluk bile bir göl büyüklüğünde suyu israf edebilir! Muslukları ve duş başlıklarını düzenli olarak kontrol ederek sızıntıları önleyebilir, su israfının önüne geçebilirsiniz.
Tamirat işlemlerinde tesisat kaçaklarına dikkat etmek de son derece önemlidir. Apartman tesisatında bulunan çatlaklar, dairelerde fark edilmeyen su kayıplarına yol açabilir. Bu sızıntılar görünürde herhangi bir probleme yol açmasalar dahi her yıl tonlarca suyun boşa harcanması anlamına gelir. Tesisatınızı düzenli olarak kontrol ettirerek, suyu geleceğe taşıma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.
İçmeyi unuttuğunuz kahveler, çöpe attığınız içecekler, bozulmaya terk ettiğiniz yiyecekler… Bu israfların her biri, içerdikleri diğer kaynaklarla birlikte suyu da boşa harcar. Yiyecek ve içecekleri daha tasarruflu kullanarak ve bozulmalarına izin vermeden tüketerek kaynakları daha dengeli bir şekilde kullanabilirsiniz. Tabii, suyu da.
Yiyecek ve içecekleri israfsız tüketmek için, ihtiyacınız kadar alışveriş yapmayı ve tüketebileceğiniz kadar hazırlamayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede beslenme için kullanılan tüm kaynaklarla birlikte suyu da tasarruflu bir şekilde kullanabilir, gereksiz atık üretiminin önüne geçebilir, doğaya önemli bir katkı sağlayabilirsiniz.
Dünyadaki su kaynaklarının tükenmesinin bir sonucu da elbette kuraklık. Dünya, son 25 yılda, önceki 20 yıla oranla yaklaşık %30 daha kurak. Doğaya özen göstererek, yeşillendirmeye ağırlık vererek, sürdürülebilir kaynaklara yönelerek doğal dengeyi koruyabilir, kuraklıktan korunabilirsiniz. Yağışların artması suyumuzun da geleceğe taşınması demek!
Su, dünyanın geleceği. Yarını, yaşamın temel kaynağı. Bu sebeple de herkesin israfa karşı tedbirler alması, tasarruf bilinci oluşturması, ailesini ve çevresini bilinçli tüketime teşvik etmesi çok önemli. Siz de suyu yarınlara taşımak için tasarruf yöntemlerini araştırabilir, israfa sebep olan faktörlerden kaçınabilir ve yarınlara güvenli bir şekilde adım atabilirsiniz. Dünya Su Gününüz kutlu olsun!