Bir fikriniz varsa ve bunu gerçeğe dönüştürmek istiyorsanız finansman seçeneklerini merak ediyor olabilirsiniz. Hayalini kurduğunuz girişiminizi hayata geçirmek için öncelikle iş modelinizi tanımlamanız ve maliyetlerinizi hesaplamanız gerekir. Sonrasında sıra doğru finansman kaynağını bulmaya gelir. Bu aşama sizi en çok zorlayacak kısım olabilir. Ancak finansal planlama, girişiminizin sürdürülebilir olması bakımından önemlidir. Finansal planlama sayesinde, işletmenizin ihtiyaç duyacağı sermayeyi belirleyebilir, bu kaynağı nereye kullanacağınızı tespit edebilir ve nakit giriş-çıkışlarının zamanlamalarını yönetebilirsiniz. Böylece hayalinizdeki işi gerçeğe dönüştürürken daha sağlam adımlar atabilirsiniz.
Girişimcilik serüveninde kullanabileceğiniz finansman seçeneklerini iki şekilde incelemek mümkün. Girişiminizin başlangıç aşaması olan ön hazırlık sürecinde kullanmayı tercih edeceğiniz finansman seçenekleri; kişisel kaynaklar, çevresel destek ve melek yatırımcılar olabilir. Büyüme aşamasında ise banka finansmanı, finansal kiralama ve risk sermayesi finansman türlerini değerlendirebilirsiniz. İşinizi büyüttükçe ihtiyacınız olan finansman miktarı da artacaktır. Söz konusu finansman seçeneklerinin detaylarını ise aşağıda bulabilirsiniz.
Girişimcilerin başvurabilecekleri maddi kaynaklardan ilki, kişisel birikimlerdir. Kendi sermayenizi girişiminizde kullanmak, başlangıçta gerekli işlemleri yerine getirmeniz için yeterli olabilir. Bu kaynak türünde kontrol tamamen sizin elinizdedir. İkinci bir paydaşa karşı sorumluluğunuz bulunmaz. Ancak kendi içinde riskler barındırır. Örneğin işinizin istediği gibi gitmemesi durumunda, kişisel birikimlerinizi kaybetme ihtimaliniz vardır.
Aile ve arkadaşlarınızdan girişiminiz için finansman desteği alabilirsiniz. Bu çevreden elde edilebilecek kaynak sınırlı olsa da ilk etapta işinize yarayabilir. Çevrenizin maddi durumuna ve ilişkilerinizin ne kadar kuvvetli olduğuna göre desteğin boyutu da değişkenlik gösterir. Güven esası söz konusu olduğundan başlangıç aşaması için başvurabileceğiniz uygun finansman kaynaklarındandır. Daha az risk taşıması sebebiyle tercih edilebilir.
Melek yatırımcılar kaynak sıkıntısı çeken ve iş kurmak isteyen girişimcilere maddi destekte bulunurlar. Ayrıca tecrübe sahibi oldukları alanlarda yatırım desteği verdiklerinden, mentörlük rolünü de üstlenebilirler. Genellikle yatırım yapacakları girişimde kurulacak işletme üzerinde hisse talebinde bulunurlar. Banka finansmanından farkları geri ödeme istememeleridir.
En çok başvurulan yöntemlerden biridir. Ancak dilediğiniz finansmanı elde edebilmeniz bazı koşullara bağlıdır. Burada finansal geçmişiniz öne çıkar. Daha önce kullandığınız finansmanlar ve bunları ödeme şekilleriniz, alacağınız teklifleri etkileyen önemli kriterlerdir. Eğer finansal geçmişiniz olumlu ise buna paralel olarak banka finansmanınız da daha yüksek olacaktır. İşinizi büyütmek için Vakıf Katılım’a başvurarak alabileceğiniz finansal destek hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Finansal kiralama diğer adıyla Leasing, yatırım konusunu oluşturan bir malın belirli bir kira karşılığında mülkiyetinin finansal kiralama şirketinde kalmasıyla gerçekleştirilen bir finansman yöntemidir. Yapılan sözleşme süresinin sona ermesi durumunda malın mülkiyeti kiracıya geçmektedir. Kiracı bu süre boyunca işletmesi için ihtiyacı olan tüm ekipmanı başka finansman kaynaklarına başvurmadan doğrudan leasing şirketinden talep edebilir. Alınan malların mülkiyeti de finansal kiralama şirketine ait olur. Finansal kiralama, yatırımlarınızın orta ve uzun vadelerde gerçekleştirme imkanı sunar. Esnek ödeme planlarıyla nakit akışınıza uygun, doğru ilerlemeler kaydedebilirsiniz.
Girişim sermayesi olarak da adlandırılır. Yatırımcıların gelecek vadeden ve yüksek getiri elde edeceklerini düşündükleri ancak yeterli sermayesi olmayan küçük işletmelere veya bireylere girişimci desteği sunmalarıdır. Risk sermayesi yatırım fonları, yatırımcılardan katılma payları oranında para toplayarak, girişimlere yatırımlar yaparlar. Aynı zamanda risk sermayesinde, yatırım yapılan işletmede ortaya çıkan finansal sorunlar da ortaklık temelinde çözülmeye çalışılır. Siz de hayalinizi bir adım öteye taşıyarak kendi işinizi kurmak istiyorsanız, Vakıf Katılım’ın finansman seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.