ChatGPT, teknolojinin kitleler tarafından daha erişilebilir olmasını sağlayan yapay zeka destekli dil modelidir. Kasım 2022’de kullanıma sunulan AI destekli sohbet robotu birkaç ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. Bugün ise milyonlarca insanın farklı amaçlarla kullandığı yaygın teknolojiler arasındadır. ChatGPT hakkında daha fazla bilgi edinerek kullanım becerinizi geliştirmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT yapay zeka sohbet robotu, AI tabanlı bir dil modelidir. GPT-3.5 doğal dil işleme modeliyle geliştirilen algoritması insan konuşmasını taklit edebilir.
Doğal konuşma şeklinde, soru-cevaplar üzerinden ilerleyen sohbet sayfasında kullanıcıların talimatlarını (prompt) gerçekleştirir. Talimat üzerine araştırma yapabilir, içerik üretebilir, görsel hazırlayabilir, kod yazabilir ve çeviri yapabilir. Gelişmiş dil algılama teknolojisiyle günlük konuşma şeklinde yazılan promptlarda bile etkileyici sonuçlar ortaya çıkarır.
Generative Pre-trained Transformer (GPT) insan dilini anlamak üzerine tasarlanmıştır. Metin ve görsel veri setlerine internetten ulaşarak tarama yapar, kullanıcıya istediği sonucu verir. Doğal dil işleme (NLP teknolojisi) yeteneğiyle kullanıcıyla anlamlı, bağlama veya kişiye uygun diyalog kurar. Bağlamsal anlayışa sahip AI teknolojisi konuşma sırasında bağlamı koruyarak önceki sohbetlere atıfta bulunabilir. Bu sayede kullanıcının önceki sohbetleri ve güncel sohbetle ilişkili daha tutarlı yanıtlar verir.
ChatGPT ile sunum hazırlama, eğitim içerikleri, görsel oluşturma ve araştırma yapma dahil birçok alanda sonuç alınabilir. Kullanıcıya bilgi sağlar, kod yazar, hata düzeltir, çeviri yapar, özetler, özgün fikirler sunar. Metin denetiminden çevirisine, makale yazımından dilekçe hazırlamaya birçok amaçla kullanılabilir. Logo, tablo, tasarım üreterek görseller ortaya çıkarabilir.
ChatGPT’de geliştirici mod, premium mod, ücretsiz mod ile kullanılabilen birçok farklı özellik vardır. Bu özellikler şu şekilde açıklanabilir:
Metinleri dinleyerek yazmak veya öğrenmek için sesli konuşma özelliği sunar. Eller serbest modunda kullanıcının araştırma yaparken ellerini kullanmasına gerek kalmaz. Sadece sesli komutlarla doğal dilde sohbet edilebilir. Metinlerin seslendirilmesi veya sesli komutla araştırma yapılması için bu özellik kullanılabilir.
İnternette bulunan güncel bilgilere ulaşmak ve kaynakları taramak için web tarayıcı özelliği kullanılır. Anlık haber takibi yapmak veya güncel araştırmaları incelemek için işlevsel bir özelliktir. İnternette saniyeler içinde araştırma yaparak arama motorlarındaki konuya uygun sonuçları listeler. Güncel verilerle hava durumu, döviz kuru ve maç sonucu gibi anlık bilgileri sunar.
Tek bir proje üzerinde uzun süre çalışarak düzenleme yapmak isteyenler için sunulan bir özelliktir. Metin yazımı, belge hazırlanması, kod yazımı ya da düzeltilmesinde kullanılabilir. Proje hazırlarken, akademik metin oluştururken kanvas özelliği uygundur. Kullanıcı uzun metinleri kaybetmeden bu özellikle düzenleyip yorum ekleyebilir.
Uzun metinlerin veya projelerin düzenlenmesi, güncellenmesi, yorumlanması, takip edilmesinde kullanılır. Kitap bölümlerinin ayrı olarak çalışılması, iş projelerinin hazırlanması, makale oluşturma için uygundur. Proje bölümlerini takip etmeyi sağlayan bu özellik uzun süre aynı sohbet üzerinde çalışılacaksa tercih edilir. Tüm belgeleri ve notları aynı yerde saklama, farklı çalışma alanları açarak ayırt edici klasörleme yapılabilir.
ChatGPT, Doğal Dil İşleme Teknolojisi (NLP) ve Makine Öğrenmesi (ML) üzerine kurulu bir algoritmaya sahiptir. ChatGPT görsel oluşturma, metin oluşturma sistemlerinin tamamı NLP ile ML teknolojileriyle çalışır. NLP ile insanların doğal olarak kullandığı dili algılayarak bağlama uygun yanıt üretir. Makine öğrenimi, açık talimatlar olmadan veriden öğrenme ve genelleştirme sağlayan algoritmalar bütünüdür. NLP ve ML özellikleri bir araya geldiğinde doğal insan dilini anlayarak öğrenilmiş, tahmini yanıtlar üretebilir.
Teknoloji temelde anlama üzerine kuruludur, cevapları her zaman anladığı kadardır. Bu nedenle prompt AI tarafından analiz edilirken öncelikle anlamı ve bağlamı çözülür. Konuşmanın devamı anlaşılan talimata ve kullanıcının önceki sohbetlerinden elde ettiği verilere göre gelişir. Araştırma sonuçları, eğitildiği veriler veya genel nitelikte yanıtlarla cevap sunar.
Web sitesi, mobil uygulama veya masaüstü uygulaması ile ChatGPT giriş yapılarak kullanılabilir. Öncelikle OpenAI hesabı açılarak kullanıcının kaydı tamamlanır. Ardından ücretsiz sürüm veya ücretli sürümler için plan seçilir. Açılan sohbet ekranına prompt olarak adlandırılan metin girişi yapılıp gönder tuşuna basılır.
İhtiyaca göre yapay zeka ChatGPT kullanmak için farklı modeller tercih edilebilir. Her modelin kendine has özellikleri ve öne çıkan yönleri vardır. Ücretsiz kullanımda bazı modeller sınırlı kullanım hakkında sahip olabilir. ChatGPT modelleri hakkında şunlar söylenebilir:
2025 yılının başında en gelişmiş model olan ChatGPT 4o adında yer alan “o” harfi “omni” anlamındadır. Çok dilli modelin adındaki “her şey” anlamına gelen “omni” kelimesi çoklu görevlerde başarısına atıftır. Yüksek hızlı olması ve güçlü performans sergilemesiyle model diğerleri arasında öne çıkar. Yanıt süresi hızlı olan 4o görsel, işitsel, yazılı promptları aynı anda yüksek verimlilikle işleyebilir.
Diğer modellerle kıyaslandığında sohbet sırasında gecikme süresi düşük olduğundan avantajlıdır. Doğruluk, bağlam, anlama, tahmin bağlamında diğer modellerden öne çıkan becerisiyle dikkat çeker. Özellikle hızlı şekilde karmaşık metinlerin analizi, görsel ve sesli içeriklerin oluşturulmasında kullanılır. 50 farklı dilde simultane çeviri yapabilen çok dilli model dil öğrenimi ve çevirmenlikte işlevseldir.
En hızlı yanıt süresine sahip modellerden o1, az işlem gücü gerektirmesiyle düşük kaynak tüketir. Donanımı düşük teknolojiye sahip cihazlarda kapasiteyi zorlamayan hafif işlem sistemine sahiptir. Hızlı yanıt alınmak istenen basit görevlerde tercih edilebilir. Karmaşık görevlerde yanıt verme süresi uzundur. Kısa yanıtlar, karmaşık olmayan araştırmalar, anlık sohbet amacıyla kullanılır.
Hızlı ve hafif olarak tasarlanan ChatGPT 01 modelinin bir alt versiyonudur. Düşük güç, kaynak tüketimi sayesinde en basit donanımlarda dahi hızlı yanıt süresi sunabilir. Anında bilgi üretebilen sistemine eşlik eden az güç ihtiyacı akıllı telefonlarda sıklıkla kullanılmasını sağlar. Akıllı cep telefonları, tabletler, düşük donanımlı bilgisayarlar, IoT cihazlarda basit sorulara kısa yanıt verebilir.
ChatGPT 4 özellikleri ile en gelişmiş modellerden biridir. Birçok gelişmiş uygulamada, iş projesinde, karmaşık problemlerin çözümünde kullanılır. Derinlemesine anlama ve analiz yeteneğine sahip olması sayesinde en zorlu problemlerin bile üstesinden gelebilir. Şiir yazmak, kitap yazmak, önceki sohbetleri hatırlamak, yeni veri setleri ile eğitilmek öne çıkan özellikleridir. Karmaşık kodların yazılması, hata düzeltilmesi, akademik çalışmaların oluşturulması için ChatGPT 4 uygundur. Güvenilirlik açısından 4o modeline göre daha düşük dereceye sahip olsa da başarılı kabul edilir. Daha az güç tüketimi avantajıyla ChatGPT 4 Omni’ye kıyasla tercih edilebilir.
ChatGPT görsel, metin, kod şeklinde birçok çıktı ortaya koyabilir. Bu nedenle eğitimden iş dünyasına geniş kullanım yelpazesiyle her geçen gün yaygınlaşır. Eğitim alanında ödev yazmak, araştırma yapmak, kavramları açıklamak, özet çıkarmak için uygundur. İş dünyasına e-posta bülteni yazmaktan müşteri hizmetleri chatbot olarak kullanıma kadar birçok alanda hizmet eder. Metin ihtiyacınıza göre makale, kitap, şiir ve SEO uyumlu metinler üretebilir.
Yazılım alanında kod yazma, hata düzeltme, programlama dillerini dönüştürme için tercih edilir. Farklı dilleri veri setinde bulundurduğu için çeviriden dil öğrenimine birçok alanda işlevseldir. Sanatçılara fikir vermekten işletmeler için marka logosu, sosyal medya postu oluşturmaya çeşitli görseller üretebilir.
ChatGPT üyelik ücreti olan bir uygulama olsa da çoğunlukla bu ücretin karşılığını verecek avantajlar sunar. Ücretli versiyonları çok başarılı işler ortaya çıkararak profesyonellere verimlilik, hız, ilham katar. Ücretsiz versiyonları günlük kullanımda ve basit işlerde etkilidir. Geniş bilgi havuzu, web tarama özelliği, çok dilli desteğiyle günlük yaşam konforunu artırır. Profesyonel hayatta ChatGPT kullanmanın bazı avantajları şu şekilde açıklanabilir:
İş süreçlerinde personel üzerindeki yükü azaltmak, müşteri memnuniyetini artırmak için AI teknolojisinden yararlanılabilir. Sohbet botu olarak kullanılabileceği gibi müşteri hizmetlerinin “SSS” sorularına verilecek hazır cevaplar üretebilir. Otomatik e-posta ve mesaj oluşturma, kısa sürede rapor hazırlama ile iş süreçlerine katkı sunar. Özgeçmiş gruplama ve toplantı özetleme, potansiyel müşterilere ulaşma dahil birçok iş süreci otomatize edilebilir.
İş verimliliğini artırmak, personel yükünü azaltmak, müşteri memnuniyetini artırmak konularında avantajlıdır. Ekstra personele olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için algoritmanın öğrenme ve araştırma becerileri kullanılabilir. Zamandan aynı zamanda maliyetten tasarruf ettiren özelliklere sahiptir. Dijital pazarlama, danışmanlık, araştırma veraporlama işlerini yürüterek maliyetleri azaltabilir. Saniyeler içerisinde çıktı oluşturarak anlık ihtiyaçlara cevap verip zaman kazandırabilir.
AI teknolojisi hayret uyandırsa da sınırlamaları, kısıtlamaları olduğunu unutmamak gerekir. Bunlar gerçek zamanlılık, derin algılama, bağlam kaybı, kültürel anlam sorunu, teknik aksaklık olarak gerçekleşebilir. Kullanılan modelinin son güncellendiği tarihe kadarki bilgileri kullanması soruna neden olur. Web tarayıcı özelliği aktif değilse hatalı, eksik sonuç verebilir. Karmaşık konuları veya insan dilini çözmekte zorlanabilir. En dikkat çeken sorunlar şu şekilde açıklanabilir:
ChatGPT’nin yalan söylediğine dair birçok içerik veya serzenişin asıl nedeni “halüsinasyon” olarak açıklanabilir. Sitede de belirtildiği üzere AI chatbot yanıltıcı bilgi üretebilir ve bunlar halüsinasyon şeklinde değerlendirilir. Olmayan bilgileri uydurabilir, bilgileri karıştırarak verebilir. Bunun asıl sebebi algoritmanın bilmediği sorulara bile cevap vermek zorunda olmasıdır. Aksi bir prompt girilmediyse bilmediği soruyu tahmin ederek yanıltıcı şekilde cevaplar.
Diğer yandan algoritmanın hata yapma sebepleri arasında internetteki yanıltıcı bilgiler sayılabilir. Araştırma yaptığında karşılaştığı hatalı bilgileri de kullanıcıya sunar. Eksik veriler, eğitiminin eski veriler üzerine kurulması, güncel olmaması hataya neden olur. Kaynakları doğrudan sunmadığı için kullanıcıyı yanılgıya düşürebilir. Aynı soruya bile tahmine dayalı yanıtlarla farklı sonuçlar çıkarabilir. Chatbot üzerinden elde edilen tüm bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi bu nedenle önemlidir.
Yapay zeka destekli chatbotun dili kişiselleştirilerek insan gibi yazışması sağlanabilir. Algoritması deneyime değil, verilere dayalı sonuçlar ortaya çıkarır. Bu nedenle her ne kadar karşısındaki insanla empati kurabiliyor gibi görünse de kuramaz. İnsan duygularını anlamaz, hissetmez, bilemez. Fakat çok iyi taklit ederek karşısındaki insanı buna inandırabilir. Bu da algoritmasının duygusal ve etik açıdan eleştirilme nedenleri arasındadır.
Kişisel bilgilerin paylaşılması, özel verilerin chatbot ile paylaşılması tavsiye edilmez. Çünkü gizlilik riskleri bulunan ve OpenAI’nin bu konuda uyarıda bulunduğu bir teknolojidir. Ayrıca kullanıcıyı kasıtlı olarak manipülasyon, spam bilgi mağduru yapabilir. Sürekli chatbot ile sohbet edenlere yakınlık hissettirerek yanıltıcı yönlendirmede bulunabileceği için etik ihlali yapabilmektedir.
ChatGPT Plus, Pro, Free olmak üzere iki farklı paketle sunulur. ChatGPT premium özelliklerinden yararlanmak isteyenler Plus ve Pro paketlerini tercih edebilir. Plus üyeleri öncelikli erişim, hızlı yanıt, karmaşık sorunların çözümüne hızla ulaşabilir. Birden fazla moda ulaşmak, ekran paylaşımı yapmak, sınırların genişletilmesi özellikleriyle cazip fiyata Plus üyesi olunabilir. Pro üyeliği ise genellikle profesyoneller tarafından tercih edilir. Tüm durumlara erişim ve sınırsız içerik üretimi sunan, en karmaşık sorulara bile başarılı yanıtlar veren yüksek bütçeli bir modeldir.
Free modunda yapay zekanın birçok özelliği sınırlı da olsa ChatGPT ücretsiz kullanılabilir. Bu modda kullanıcılar GPT 4o Mini ile araştırma yaparak sınırlı sayıda görsel üretebilir. Belirlenen sayıda içerik üretimi yapıldıktan sonra sohbet modu daha düşük AI modellerine geçer. GPT 4o ve o3 mini erişimi sınırlı sayıda üretim için kullanılabilir. Üyelik oluşturmak ücretsiz şekilde ChatGPT kullanmak için yeterlidir.
OpenAI ChatGPT ana diller, orta düzey ve sınırlı destek seviyelerinde farklı dillerde destek sunar. Fransızca, Hollandaca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, İngilizce, İspanyolca ana dillerdir. Türkçe’nin de dahil olduğu Korece, Çince, Rusça, Arapça, Japonca orta düzey destek dilleridir. Diğer bazı dillerde sınırlı düzeyde destek alınarak içerik üretimi yapılabilir. ChatGPT ile Diğer Yapay Zeka Modelleri Arasındaki Farklar Gemini AI, Anthropic, Microsoft Copilot, Meta AI ve daha birçok yapay zeka chatbot uygulaması vardır. Bu uygulamalar ile OpenAİ ChatGPT arasındaki farklar çok çeşitlidir. Dil, görsel üretimi, sınırlılık, güncellik, araştırma yöntemleri gibi alanlarda her algoritmaların yeteneği değişkendir.
Örneğin Google arama motoru entegrasyonu olan Gemini AI web bilgilerine daha hızlı erişir. Anthropic, güvenlik açısından daha avantajlı kabul edilir. Microsoft Copilot gerçek zamanlı bilgilerde, Meta AI akademik araştırmalarda öne çıkar. Her algoritmanın yetenekleri değişken olduğundan tek birine bağlı kalmak yerine ihtiyaca göre seçim yapılarak destek almak daha mantıklı olabilir.