Müşteri Ol
Hakkımızda
Finans

Mail Order Nedir? İnternet Alışverişindeki Rolü ve Güvenlik İpuçları

15 Aralık 2023

Mail Order nedir?

Mail order, müşterilerin bir mağazaya gitmeden ihtiyaç duyduğu ürünleri satın almasını sağlayan, uzak mesafeli ödeme yapmayı mümkün kılan ödeme yöntemidir. Bu yöntemde posta, telefon veya faks yoluyla satıcıya gerekli bilgiler iletilerek sipariş verilir ve ödeme yapılır. Günümüzde daha az yaygın görünse de mail order alışverişi, kullanıcılarına dünyanın herhangi bir yerinden rahat alışveriş yapabilme avantajı sağlar.

Mail Order avantajları

Mail order alışveriş yöntemi, e-ticaretin kullanımı arttıkça tüm dünya üzerindeki müşterilere daha fazla erişim sağlaması nedeniyle tercih edilir.

Mail Order, kredi kartı kullanımını sınırlamalardan kurtararak merkezi bir tahsilat sistemi üzerinden işlem yapma kolaylığı sağlar. Ayrıca kullanıcılara zaman tasarrufu açısından önemli bir avantaj sunar.

Mail order borç riski taşımaz ve kart sahipleri dünyanın herhangi bir yerinden posta, telefon veya faks yoluyla rahatça alışveriş yapabilir. Yüksek miktarda ve büyük ölçekli satın alma imkanı sunan yöntem, büyük projeler veya özel ihtiyaçlar için idealdir.

İşletmeler açısından bakıldığında mail order yöntemi müşteri sayısını ve dolayısıyla ciroda artışı teşvik eder. Aracısız bir işlem olması nedeniyle daha düşük maliyetle gerçekleşir. Bu sayede işletmelere mali açıdan avantaj sağlar. Bu yöntemden faydalanmak isterseniz, kartınızın mail order seçeneğine açık olması gerekir. Vakıf Katılım İnternet Bankacılığı üzerinden hesap açarak mail order talebinde bulunabilirsiniz.

Mail Order nasıl yapılır?

Mail order işlemi, fiziksel bir POS cihazının kullanılamadığı durumlarda fayda sağlar. Bu süreç ödeme alacak kişi ya da firmanın, ödeme yapacak kişiye bir mail order formu göndermesiyle işlemeye başlar.

Formda kişisel bilgiler, ödeme miktarı, tarih bilgilerinin yanı sıra, form kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu gibi kredi kartı bilgilerini içerir.

Formun doldurulması ve ödeme yapacak kişinin imzasının eklenmesi gerekir. Ödeme alacak firmanın onayı için firmanın kaşesi de formda yer almalıdır. Bu aşamada firma, formdaki bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için kişinin kimlik fotokopisini talep edebilir.

Bu süreç mail order kapatma gibi finansal güvenlik önlemleri açısından önem taşır. Mail order limiti de hem alıcı hem de satıcı için güvenli bir ödeme sürecinin temelini oluşturur.

Mail Order güvenilir mi?

Mail order güvenilir mi sorusu, bu ödeme sistemi hakkında sıklıkla merak edilen bir konudur. Mail order ödeme sisteminde alıcı, kredi kartı bilgilerini satıcıya e-posta veya WhatsApp gibi dijital platformlar aracılığıyla iletir. Bu durum, bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçme riskini beraberinde getirir. Dolayısıyla mail order formunda yer alan bilgilerin dikkatli bir şekilde korunması gerekir.

Erişilebilirlik açısından kredi kartı bilgilerinin kolaylıkla ulaşılabilir olması, bu bilgilerin daha kolay ele geçirilmesine yol açabilir. Bu sebeple mail order ödeme yöntemi, hem alıcı hem de satıcı için önemli güvenlik risklerini içerir ve mail order dolandırıcılığı ihtimalini akıllara getirir.

Mail order kredi kartı kullanımından farklı olarak, işlem sırasında sadece kart numarası ve güvenlik kodu gibi bilgilerin girilmesi ile gerçekleşir. Kredi kartındaki gerekli bilgiler, POS cihazına girilerek mail order işlemi başlatılır. Kredi kartı işlemlerinde POS cihazı iki adet slip çıkarır. Bunlardan biri kart sahibine, diğeri ise işletmeye verilir. Ancak mail order ile yapılan işlemlerde POS cihazından sadece tek bir slip çıkar. Bu farklılık mail order işlemlerinin takibini ve güvenliğini etkileyebilir. Vakıf Katılım POS ürünleri arasında yer alan mail order ile tahsilat işlemlerini  yapabilirsiniz.


Vakıf Katılım Bankası A.Ş., Türkiye’de faaliyet gösteren bir katılım bankasıdır. Yayınladığı blog içeriklerindeki yorum ve tavsiyeler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi uygun değildir ve bu bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan bilgilere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Vakıf Katılım Bankası AŞ herhangi bir surette sorumlu değildir, sorumlu tutulamaz.